• Як батьки роблять дітей невдахами

  • Батьки або люди, що займаються вихованням дитини, самі того не усвідомлюючи, є для неї тими чарівниками, які здатні як "начарувати" на успіх у житті, так і "наслати прокляття".

    Уявіть собі успішну людину. У кожного з вас - це свій особливий образ, але в основному ви уявляєте собі цілеспрямовану людину, у якої виходить усе, що вона задумала. При цьому, як показує практика, щоб бути успішним, не обов'язково мати багато грошей. Важливо, щоб була гармонія всередині, відчуття, що ви живете щасливим життям. У той же час є люди, які, як не стараються, постійно стикаються з невдачами. Виникає відчуття, що вони є магнітами для всього найгіршого у світі. Або іноді до перемоги залишається один крок, а людина ламається, кидає справу, без особливих на те причин. Таких людей в суспільстві називають невдахами.

    Сценарій невдахи, як і переможця, закладається в дитинстві, до 6 років. І роблять це батьки або люди, що їх замінюють (няні або бабусі, вихователі). Однотипні сценарії передаються з покоління в покоління, і відбувається це не усвідомлено, під виглядом правильного виховання і щирого бажання добра своїм дітям. Як батьки накладають на дітей заборони, прищеплюючи невдалі сценарії, покажемо на кількох прикладах.

    Заборона досягати. Дівчинка мріє отримати в подарунок на Новий рік плюшевого ведмедя. Цей подарунок для неї дуже важливий. Але батько переконаний, що конструктор для доньки буде кориснішим х точки зору розвитку, тому купує дитині конструктор і дарує його. Але коли дівчинка виявляє своє розчарування, він говорить їй: "Навіщо ж ти плачеш? Адже конструктор - це так чудово!"

    Наслідки. Дівчинка переконується, що її бажання не виконуються, вона не здатна контролювати їх виконання. Крім цього, вона не може показувати своє розчарування від того, що її бажання не здійснилося, адже батьки будуть засмучені. У цьому випадку батько накладає на дитину наступні заборони: не відчувай, не бажай і не досягай.

    Заборона "бути собою" або "бути важливим". Діти, граючись, веселяться і шумлять. Батьки з метою закликати їх до порядку, дають такі заборони: "Не співай", "Голосно не смійся", "Поводься пристойно".

    Наслідки. Дитина отримує заборону бути важливою і цінною, проявляти свої емоції і почуття, бути природною. Виростаючи, вона не зможе, перебуваючи в суспільстві, бути сама собою, вона не буде розуміти, що з нею відбувається. Якщо подібні заборони розгніваний тато дає доньці, у неї в дорослому житті не виходить бути близькою з чоловіками, адже коли вона в дитинстві вела себе природно, її не любили, не приймали, не схвалювали. Тут заборона, що накладається, звучить так: не будь природною, не «будь собою».

    Заборона "не відчувай". Хлопчик засмучений і плаче. Батьки кажуть йому: "Ти ж хлопчик, майбутній чоловік. Ти повинен бути сильним, не повинен плакати. Ні до чого ці телячі ніжності".

    Наслідки. Чоловіки, яким у дитинстві забороняли проявляти емоції, постійно знаходяться у невротичному стані. Зовні вони можуть виглядати цілком благополучними, але вони не вміють відчувати своє тіло, не розуміють, як це - жити повним життям. вони не вміють любити і приймати любов. Іноді вони використовують допінги, які допомагають домагатися зміненого стану свідомості, отримуючи радість за допомогою наркотиків, кави, сигарет, алкоголю. Сценарій, який прищеплюється батьками в даному прикладі, називається "Без почуттів".

    У жінок є подібний сценарій, який називається "Без любові". Мами не показували їм, що можна бути коханою і кохати. Особливо часто мами дають дівчаткам заборону на близькість, якщо самі пережили розлучення або були нещасливі у шлюбі. Замість того щоб опрацювати розставання з психотерапевтом, негативні почуття по відношенню до чоловіків переносяться на дитину, передаючи інформацію невербально (без слів, за допомогою міміки, інтонації, жестів) - "Любити чоловіка по-справжньому боляче". Подорослішавши, донька більшу частину свого життя або самотня, або не може побудувати нормальні відносини. Це призводить до депресій, до важких переживань, аж до трагічного кінця - самогубства.

    Заборона на мужність. Мама розлучилася зі своїм чоловіком, який її бив. Підростаючому синові вона постійно твердить: "Ти у мене такий славний, такий ніжний, добрий, зовсім не такий, як твій тато".

    Наслідки. Дитина отримує батьківське припис: щоб радувати маму, не можна проявляти якості, властиві чоловічій статі. У такого неагресивного хлопчика, як правило, потім не складаються відносини з однолітками, тому що його таким не приймають. Можливий також результат, який називають "нав'язаним гомосексуалізмом", коли чоловік з невластивим чоловікові сценарієм ніжності вступає в статеві стосунки не з жінками, а з чоловіками. Заборона звучить у даному випадку: «не будь мужнім».

    Як змінити сценарій

    Батькам самостійно дуже важко провести аналіз і зрозуміти, які саме приписи і заборони вони своїм дітям вселяють допомогою виховання. І тим більше важко спрогнозувати, чи виросте дитина невдахою. І для того щоб дитині дати сценарій переможця, потрібно визначити і змінити свій власний. У цьому процесі може знадобитись допомога кваліфікованого фахівця - психотерапевта.

    Це дуже важкий процес, адже поки людина живе за сценарієм, закладеним у дитинстві, вона відчуває себе "в нормі", вона думає, що вона хороша і все робить правильно. Важливо проаналізувати і навчитися усвідомлювати, що ти дієш в рамках свого сценарію.

    Незалежно від сценарію, для того щоб орієнтувати дитину на успіх, важливо розуміти наступне:

    - Ви - в нормі, і ваша дитина - в нормі, у неї теж є думки, почуття і бажання, часом не схожі на ваші. І це нормально.

    - Любіть, хваліть і довіряйте своїм дітям - тоді вони зможуть любити в дорослому житті.

    - Не брешіть дітям - інакше вони почнуть брехати вам, коли виростуть.

    - Не залишайте дітей на няню, якщо є можливість бути з дитиною. Жодна няня не замінить маму. На консультування частіше приходять діти, виховані нянями або бабусями. Подумайте, який сценарій закладає няня в голову вашої дитини і які заборони вона передає. Немає нічого дивного в тому, що діти успішних батьків, виховані нянею, не такі успішні, як їх батьки.

    - Дитині необхідно приділяти щиру увагу. Важливо веселитися, грати, займатися творчістю разом з дітьми і підтримувати їх в починаннях. Уважно прислухайтеся до бажань своїх дітей.

    - Щоб дитина була успішна в стосунках з протилежною статтю, покажіть, що ви щирі зі своїм чоловіком, продемонструйте інтимність у ваших стосунках (душевну близькість, любов, довіру).

    - Якщо ви досягаєте успіху на роботі, необхідно показувати, що ви вмієте не тільки працювати, але й відпочивати. Це покаже вашим дітям можливість суміщення роботи, відпочинку та особистого життя. І вони будуть здорові.

    Дуже важливо любити своїх дітей від усієї душі, давати їм найкращі приписи та побажання, адже це є величезним батьківським благословенням.

    Тетяна Корякіна

    Джерело: Дітвора , http://lady.tsn.ua


  • Поділіться з друзями